Staatsloterij

Het Staatsloterij spel en alles wat erbij komt kijken

StaatsloterijDe geschiedenis van de Staatsloterij is er één die heel ver terug in de tijd gaat. De voorloper van de Staatsloterij, de zogenoemde ‘Generaliteitsloterij’, werd namelijk al in 1726 opgericht. Het doel van deze Generaliteitsloterij was om als staat wat geld bij te verdienen en ondertussen de toename van illegale loterijen een halt toe te roepen. In de jaren die daarop volgenden waren er vele naamswijzigingen. Pas in 1848 werd de naam veranderd in de naam die wij nog steeds kennen, zij het met een ietwat verouderde spelling: de Nederlandsche Staatsloterij.

Tegenwoordig is de Staatsloterij nog altijd de grootste loterij van ons land. De cijfers uit 2009 spreken wat dat betreft voor zich. De loterij keerde toen namelijk maar liefst 618,6 miljoen euro uit aan prijzengeld aan de spelers. Hoe jij daar ook een deel van mee kunt pakken, in welke vorm die prijzen gegoten worden en hoe je weet of je daadwerkelijk wat gewonnen hebt, kun je hieronder lezen.

Speluitleg en trekkingen

Bij de Staatsloterij kun je op verschillende manieren meespelen. Ten eerste is het mogelijk om eenmalig een lot te kopen, bijvoorbeeld om het even uit te proberen of omdat je simpelweg het gevoel hebt dat je dit keer wat groots gaat winnen. Daarnaast kun je, wat vaak ook als probeersel gezien wordt, een mini-abonnement afsluiten. Dit betekent dat je de drie eerstvolgende keren meespeelt. Bevalt dit je, dan kun je nog voor optie drie gaan en automatisch meespelen tot opzegging. Dit opzeggen is altijd mogelijk. Tot slot is er ook nog een vierde, ietwat afwijkende mogelijkheid, waarbij je niet als individu meespeelt, maar als groep. Je deelt dan onderling het prijzengeld. In dat geval is de kans dat je wat groots wint groter, maar zal je die prijs uiteindelijk wel moeten delen.

Als je meespeelt, kun je niet alleen kiezen over de lengte van de periode waarin je meespeelt, je kunt ook zelf bepalen met wat voor bedrag je meespeelt. Je hebt bijvoorbeeld een 1/5 lot voor drie euro, een gewoon lot voor 15 euro, een zogenoemd ‘straatje’ (10 1/5 loten voor 30 euro) en een heuse ‘straat’ (10 loten voor 150 euro). Hoe meer loten, hoe groter de kans dat je wat wint. Hoe groter de waarde van de loten, hoe groter de mogelijke opbrengst van elk lot.

Wil je wat winnen, dan moet je lotnummer, dat volkomen willekeurig is en dus niet afhankelijk is van bijvoorbeeld je telefoonnummer, natuurlijk wel vallen bij de trekking. In totaal zijn er elk jaar zestien van zulke trekkingen. Allereerst zijn er natuurlijk twaalf maandelijkse trekkingen, waarvan de uitslag altijd bekend wordt gemaakt (via de mail, op de site én uiteraard op je rekeningnummer) op de tiende van de maand. Daarnaast zijn er nog vier speciale trekkingen: de Koningsdag trekking, de 1 juli trekking, de 1 oktober trekking en de Oudejaarstrekking.

Het prijzenpakket

De prijzen die je kunt winnen zijn onder ander afhankelijk van hetgeen we eerder allemaal opgenoemd hebben, zoals het aantal loten, het soort loten en de soort trekking. Bij een gewone, maandelijkse trekking kan een reguliere prijs oplopen tot de miljoen, een jackpot kan nog hoger liggen.

De Koningsdag trekking is een trekking waarbij je 250.000,- euro kunt winnen. Maar niet eenmalig, nee, jaarlijks voor de komende twintig jaar. Een soortgelijk systeem zien we terug bij de 1 juli en 1 oktober trekking, hoewel het daar om een maandelijks bedrag van 10.000,- euro gaat voor de komende dertig jaar. Bij de Oudejaarstrekking wordt er dan weer een enorm eenmalig geldbedrag uitgekeerd van 30 miljoen euro.