Postcode Loterij

Dit moet je weten over de Nationale Postcode Loterij

Postcode LoterijDe Nationale Postcode Loterij behoort tot de loterijen in Nederland met het grootste ledenbestand én de grootste omzet. Alleen de Staatsloterij moet het wat deze zaken betreft voor zich dulden. Een groot deel van deze omzet, die jaarlijks ongeveer 655 miljoen bedraagt (in 2015, althans), gaat naar goede doelen, namelijk vijftig procent van elk verkocht lot.

De goede doelen die de Nationale Postcode Loterij met dit geld steunt zijn zeer divers, maar hebben vrij vaak wel een gedeeld internationaal karakter. Tot de 95 goede doelen die elk jaar minimaal 500.000 euro krijgen van de Nationale Postcode Loterij behoren namelijk onder andere UNICEF, Artsen zonder Grenzen en het Wereld Natuur Fonds. Echter worden er ook gewoon goede doelen gesteund, die een meer nationaal van aard zijn. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het Oranje Fonds. Gemeenschappelijk hebben al deze goede doelen in ieder geval dat ze een bijdrage leveren aan een ‘sociale, creatieve en/of groene samenleving’.

Hoe kan je meespelen met de Nationale Postcode Loterij?

Elke loterij heeft zijn eigen kenmerkende manier waarop het lotnummer van iemand die meespeelt bepaalt wordt. Soms is het een totaal willekeurig nummer, andere keren hangt het bijvoorbeeld af van iemands telefoonnummer. Bij de Nationale Postcode Loterij is een lotnummer van iemand die meespeelt, zoals de naam ook al aangeeft, afhankelijk van de postcode waarop diegene woont. Dit betekent ook dat iedereen uit een bepaalde straat wint, wanneer een bepaalde postcode uit de trekking komt.

Postcode loterij autoUiteraard speel je echter niet zomaar, automatisch mee. Als je, net als je buren prijs wilt hebben als jullie postcode getrokken wordt, dan zal je wel een lot moeten kopen. Zo’n lot kost 12,75,- euro. Het is mogelijk om eenmalig mee te spelen, maar vaak kiest men ervoor om voor langere tijd automatisch mee te spelen. Op die manier doe je bijvoorbeeld een jaar lang mee, waarin je veertien trekkingen meemaakt.

Wat je kan winnen

De prijzen die tijdens deze veertien trekkingen gewonnen kunnen worden, zijn zeer divers en bovenal erg talrijk. Elke maand gaan er namelijk meer dan 600.000 prijzen uit. Uiteraard zitten hier veel ‘kleine’ (geld)prijzen bij, maar er zijn ook riantere prijzen. Zowel wat betreft natura prijzen als geldprijzen.

Zo wordt er elke zaterdag aan een hele postcode 100.000,- euro uitgekeerd, wat dan verdeeld wordt onder degenen die meespelen. De dag erna, op zondag dus, wordt dan weer altijd een straat blij gemaakt met 25.000,- euro pér lot. Een dagelijkse prijs is er in de vorm van de 1.000,- pér lot die elke dag op een bepaalde postcode valt. Bovendien zijn er zo nu en dan nog eens echte jackpots, zoals de Postcode Kanjer waarbij een hele straat miljonair kan worden. Tegelijkertijd worden er ook nog auto’s, fietsen, uitjes en kleinere prijzen uitgedeeld.

De trekking

Als je meespeelt met de Nationale Postcode Loterij wil je natuurlijk altijd zo snel mogelijk weten of je iets gewonnen hebt. Dit doe je door de site van de Postcode Loterij te bezoeken. Op deze site vind je een uitslagenpagina waar een (werk)dag na de trekking gelijk de uitslagen (en dus ook de prijswinnaars) bekend gemaakt worden. De bekendmaking is altijd op dezelfde dag, namelijk op de achtste van de maand. Op de tiende kun je de uitslag ook nog terug vinden in het Algemeen Dagblad.

Postcode loterij BMW